Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Παρατείνεται για άλλους 6 μήνες η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Την παράταση μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, των διατάξεων του νόμου που προστατεύει, υπό προϋποθέσεις, την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει τελικά το ενδεχόμενο να δώσει στο άρθρο 2 του νόμου 4224/2013 διάρκεια ζωής άλλους....
έξι μήνες και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2015, παρά τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών πως δεν θα βγάλουν στο... σφυρί καμία κατοικία. Σχετικές δηλώσεις είχε κάνει στις 11 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των Ευάγγ. Βενιζέλου, Γκίκα Χαρδούβελη, Κ. Σκρέκα και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank). Τότε ο κ. Σάλλας είχε δηλώσει: «Οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να φορτωθούν χαρτοφυλάκιο των 100, των 50, των 70 χιλιάδων και κατά συνέπεια νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ούτε αντιμετωπίζεται από τη δική μας πλευρά, θέμα πλειστηριασμών, σε αυτή τη φάση».

Προϋποθέσεις
Πάντως οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν προστατεύουν απολύτως την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Είχαν θεσπιστεί τον Δεκέμβριο του 2013 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Ετσι, δεν έτυχαν θερμής υποδοχής από τους δανειολήπτες, καθώς μόλις 3.000 υπέβαλαν αιτήσεις θέλοντας να διασώσουν τις κατοικίες τους, εντούτοις το Μέγαρο Μαξίμου για καθαρά ψυχολογικούς λόγους και για την αποφυγή ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων μελετά το ενδεχόμενο να μην αφήσει το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, όπως άλλωστε προβλέπεται.

ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Βέβαια, λόγω της έντασης στις σχέσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην παράταση, με το επιχείρημα της αναγκαιότητας να θεσπιστεί το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων, το οποίο θα προστατεύει την κύρια κατοικία όσων υπάγονται σε αυτό και θέλουν να διαγράψουν χρέη τους έναντι των τραπεζών και του Δημοσίου.

Πάντως, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η κύρια κατοικία θα συνεχίσει να προστατεύεται από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ακόμη κι αν δεν παραταθεί το άρθρο 2 του νόμου 4224/2013.

Κι αυτό επειδή από το νέο έτος τίθενται σε πλήρη εφαρμογή άλλα άρθρα του ίδιου νόμου που προβλέπουν τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, το συνεργάσιμο δανειολήπτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών. Με πιο απλά λόγια, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να ρυθμίζουν πιο μαζικά και πιο δυναμικά δάνεια των νοικοκυριών με νέες χαμηλότερες δόσεις επιμηκύνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής ή προχωρώντας ακόμη και σε γενναίες αναδιαρθρώσεις. Έτσι, οι δανειολήπτες από τη στιγμή που θα πληρώνουν, θα κρατάνε «ζωντανά» τα δάνειά τους, δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους.
Άλλωστε αυτή είναι η φιλοσοφία και του νόμου που λήγει το 2014 και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να παρατείνει. Για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους θα πρέπει να καταβάλουν δόσεις.

Τι προβλέπεται
Ειδικότερα, το άρθρο 2 του νόμου 4224/2013 αναστέλλει τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας, εφόσον:
Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) είναι μέχρι 35.000 ευρώ.
Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας).
Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών (εξαιρουμένων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προγραμμάτων) του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ από το σύνολο των 270.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και ίσες με το 20% για τα ποσά άνω των 15.000 ευρώ. Ένα ακόμη καταφύγιο o νόμος «Κατσέλη»

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ακόμη ότι πέρα από τα προαναφερόμενα (ρυθμίσεις τραπεζών και νόμος 4224/2013) οι δανειολήπτες έχουν ακόμη ένα καταφύγιο για την προστασία της κύριας κατοικίας τους. Ο λόγος για τον νόμο «Κατσέλη». Τα άρθρα του προσφέρουν την προστασία της κύριας κατοικίας αλλά και συνολικά της περιουσίας του οφειλέτη από τη στιγμή που εκείνος θα υποβάλει την αίτηση στο Ειρηνοδικείο μέχρι και την έκδοση απόφασης. Για το διάστημα αυτό ο αιτών θα πρέπει να καταβάλει μία ελάχιστη δόση προς την τράπεζα. Το ποσό της υπολογίζεται με βάση την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

Ωστόσο, η ελάχιστη καταβολή δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης με ελάχιστο συνολικό ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον, ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, εφόσον του ζητηθεί η ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας, να εξαιρέσει την κύρια κατοικία εφόσον η αξία της ισούται με το αφορολόγητο όριο της κύριας κατοικίας, όπως αυτό ορίζεται από τις φορολογικές διατάξεις, προσαυξημένο κατά 50%. Με πιο απλά λόγια για έναν άγαμο να μην είναι πάνω από 300.000 ευρώ και για έναν έγγαμο με δύο παιδιά να μην ξεπερνά τις 450.000 ευρώ.

Δηλαδή και πάλι με τον νόμο «Κατσέλη» προστατεύεται η κύρια κατοικία, εφόσον ο δανειολήπτης καταβάλλει ελάχιστη δόση.
http://www.danioliptes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου