Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Cuba


Η Κούβα είναι ένας από τους ultimos paraisos -τελευταίους παραδείσους- όχι μόνο για τις εξωτικές της παραλίες με τα σμαραγδένια νερά, το υπέροχο τροπικό τοπίο, τον ερωτισμό των ανθρώπων της ή την αισθησιακή μουσική, αλλά γιατί έχει να σου δείξει ακόμα ζωντανές εικόνες από ένα κόσμο που χάνεται, ένα κόσμο που δεν έζησες, ένα κόσμο που μόνο από τον κινηματογράφο και τα φωτογραφικά άλμπουμ γνωρίζεις. Είναι η χώρα της νοσταλγίας και του σήμερα, του χθες και του αβέβαιου αύριο, της ζωντανής μουσικής και των πούρων, του ζαχαροκάλαμου και του ρούμι, των απέραντων παραλιών και των ατέλειωτων χορών, του Τσε και του Κάστρο, του Μπατίστα και των καζίνο, της μαφίας και της επανάστασης, των παλιών φρεσκογυαλισμένων Buick και Cadillac. Εικόνες... πολλές εικόνες... στοιβαγμένες ανάκατα στο μυαλό μας ξαναζωντανεύουν την ώρα που το αεροπλάνο πλησιάζει στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας.


Αξιοθέατα και γειτονιές της Αβάνας

Πρώτος σταθμός μας η Αβάνα. Η μυθική, στα μάτια πολλών, πρωτεύουσα της Κούβας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Ιδρύθηκε το 1514 και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό σταθμό των διερχόμενων καραβιών. H Αβάνα, στα ισπανικά La Habana, με παλαιότερη ονομασία τη San Cristobal de La Habana, είναι η πρωτεύουσα της χώρας και συγχρόνως το σπουδαιότερο οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο. Βρίσκεται σε απόσταση εκατόν σαράντα τεσσάρων χιλιομέτρων από το Κι Ουέστ της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι η μεγαλύτερη πόλη της Καραϊβικής με πληθυσμό που υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια κατοίκους. Αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό προορισμό στην Κούβα και έναν από τους πιο δημοφιλείς σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Η Αβάνα μάς υποδέχεται τυλιγμένη στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Η παλιά πόλη, ξεπεσμένη αλλά περήφανη αριστοκράτισσα που ξέρει ακόμα να σαγηνεύει με το δικό της μοναδικό τρόπο, είναι γεμάτη από επιβλητικά μέγαρα, μνημεία, αισθησιασμό, μουσική και χρώματα. Τα παλαιά οχυρά, οι καθεδρικοί ναοί, τα κτίρια του μεσοπολέμου και το ανάκτορο των Ισπανών κυβερνητών αποτελούν μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης.
Η Αβάνα είναι μια πόλη που πάλλεται από μουσική και πάθος για ζωή, ενώ γρήγορα σου μεταδίδει μια γοητευτική αίσθηση οικειότητας. Στο δρόμο και στα μπαρ της πόλης ακούσαμε πολλά γνωστά κουβανέζικα τραγούδια, σε διάφορες εκτελέσεις, από υπέροχες μικρές ερασιτεχνικές ορχήστρες. Στις φλέβες των Κουβανών φαίνεται ότι, εκτός από αίμα, κυλάει και μουσική. Η νεολαία κεφάτη, ζωντανή, χορεύει, καπνίζει αρειμανίως και βολτάρει σε ένα αέναο ερωτικό πέρα δώθε. Πάντα με χαμογελαστά και ζεστά πρόσωπα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, ενδεχομένως με μια υποψία «εκμετάλλευσης των πλούσιων ξένων» από κάποιους, και αυτό λόγω της εμφανούς οικονομικής στέρησης που αντιμετωπίζουν.


Νύχτες στην Αβάνα

Η νυχτερινή ζωή της είναι πολυπρόσωπη. Στην παλιά πόλη της Αβάνας υπάρχουν πολλά κλαμπ και cafe - κάποια από αυτά ήταν, το πάλαι ποτέ, στέκια του Χέμινγουεϊ. Σου ανεβάζουν τη διάθεση με τη ζωντανή κουβανέζικη μουσική, το χορό και τα τραγούδια στους ρυθμούς της Καραϊβικής που ακούγονται ζωντανά από τα ολιγομελή γκρουπάκια. Χαρήκαμε το πασίγνωστο Cafe Havana στο ξενοδοχείο Melia Cohiba και παρακολουθήσαμε το τουριστικό θέαμα που προσφέρουν τα εστιατόρια Parisien και Tropicana. Το cabaret Parisien βρίσκεται στο ξενοδοχείο Nacional και παρουσιάζει την ιστορία της Κούβας, επηρεασμένη από δύο πολιτισμούς, τον ισπανικό και τον αφρικανικό. Το γνωστό cabaret Tropicana, το παλαιότερο στην Κούβα, απέχει μισή ώρα περίπου από την πόλη. Είναι υπαίθριο και το θέαμα που προσφέρει έχει μουσική και χορούς, επηρεασμένους από την αφρικανική κουλτούρα. Στην πλατεία του καθεδρικού ναού βρίσκεται το κλαμπ Μποντεγκίτα Ντελ Μέντιο, ένα από τα θρυλικά κλαμπ της Αβάνας, και το κλαμπ La Floridita, στο οποίο σύχναζε ο Χέμινγουεϊ. Αλλα γνωστά club και καφέ είναι το Παλάτσο ντι Σάλσα και το Κάζα ντε λα μούσικα ντε σέντρο Χαμπάνα.
Μετά το συνεχές περπάτημα και το ατέλειωτο ξενύχτι στην Αβάνα ήρθε η ώρα για χαλάρωση και βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά της διασημότερης παραλίας της Κούβας, της παραλίας του Βαραδέρο με τα μεγάλα ξενοδοχεία, που ακόμα και οι τότε διάσημοι μαφιόζοι προτιμούσαν. Η παραλία του Βαραδέρο εκτείνεται σε μια έκταση είκοσι περίπου χιλιομέτρων και έχει χαρακτηρισθεί μία από τις πιο μαγευτικές της Καραϊβικής. Η φήμη της οφείλεται στη φυσική της ομορφιά, το μήκος της, τα διάφανα νερά της, την ψιλή και κάτασπρη άμμο της. Η λαμπερή παραλία προσελκύει τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Βαραδέρο να εξελιχθεί σε διεθνές τουριστικό θέρετρο και να γεμίσει πολυτελή ξενοδοχεία, απλησίαστα για τους Κουβανούς.





Χειροποίητα πούρα

Επισκεφθήκαμε και εργοστάσια και παλιά εργαστήρια πούρων, ρούμι και ζάχαρης στην περιοχή του Πινιάρ ντελ Ρίο. Οι επισκέψεις αυτές άξιζαν και τον κόπο και το χρόνο που τους διαθέσαμε, γιατί έτσι είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια πιο καθαρή, πιο αυθεντική και σίγουρα λιγότερο τουριστική εικόνα της χώρας. Οι χαραγμένες από το χρόνο και τον ήλιο μορφές των ηλικιωμένων Κουβανών που συναντήσαμε εκεί, με το πούρο στο στόμα και τη στάχτη έτοιμη να πέσει, έμοιαζαν με γοητευτικά παλιοκαιρισμένα πορτρέτα ή με κιτρινισμένες προπολεμικές φωτογραφίες. Στα δάκτυλα των περισσότερων εργατών -ανδρών και γυναικών- ήταν αποτυπωμένα τα χιλιάδες πούρα που είχαν καταναλώσει καθώς μια ολόκληρη ζωή κάπνιζαν, τυλίγοντας ακατάπαυστα εκλεκτής ποιότητας φύλλα καπνού.



ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ


Ενδεικτικά και δοκιμασμένα: Terazza La Mina, El Patio, La Guarida, Bodeguita del Medio, Ambos Mundos, Hanoi, La Cecilia, La Ferminia, Tocororo, El Aljibe, Abanico de Cristal, Bodegon de los Vinos, Las Villas de la Habana και τα εστιατόρια των ξενοδοχείων Atlantico, Internacional, Tryp Habana Libre (στο Turquino που είναι κλαμπ και εστιατόριο με εκπληκτική θέα) και Mar Azul.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου