Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Περισσότεροι οι θάνατοι από ιατρικά λάθη παρά από τα τροχαία ατυχήματα στις εθνικές οδούς


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν στην κοινή γνώμη της Ιταλίας τα στοιχεία που δόθηκαν για το θάνατο ασθενών από ιατρικά λάθη. Όπως ανακοινώθηκε σε συνέδριο της Ενωσης Ιταλών Ογκολόγων (ΑΙΟΜ), καθημερινά πεθαίνουν από ιατρικά λάθη 90 άνθρωποι ενώ το σύνολο των θανάτων σε ετήσια βάση φτάνουν στους 50.000. Περίπου 320.000 έχουν υποστεί ζημίες από αυτά τα λάθη, εκ των οποίων 50% θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Τα ιταλικά νοσοκομεία είναι πιο επικίνδυνα από τις εθνικές οδούς έγραψε ο ιταλικός Τύπος, υποστηρίζοντας ότι οι γιατροί προκαλούν περισσότερα "ατυχήματα" από τα τροχαία που σημειώνονται και τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι συγκλονιστικά στις λεπτομέρειές τους. Πραγματικά "σφαγεία" αποδεικνύονται τα χειρουργεία, όπου στο 32% των περιστατικών γίνονται λάθη, ενώ στο 28% των νοσοκομειακών περιστατικών γίνονται λάθη μετά την επέμβαση, στο 22% στο τμήμα των πρώτων βοηθειών και στο 18% στα διάφορα ιατρεία. Ποιοι είναι όμως οι πιο "απρόσεχτοι" όπου και σημειώνονται τα περισσότερα λάθη.

Επικεφαλής είναι το ορθοπεδικό τμήμα με 16,5% και ακολουθούν το ογκολογικό με 13%, το μαιευτικό με 10,8% και 10,6% το χειρουργείο. Ολα αυτά τα «λάθη» κοστίζουν στο ιταλικό σύστημα υγείας 10 δισ. ευρώ. Πολλά λάθη επίσης οφείλονται στην χορήγηση ακατάλληλων ή λανθασμένων φαρμάκων ενώ τα τελευταία χρόνια τα νοσοκομεία για οικονομικούς λόγους δίνουν εξιτήρια στους ασθενείς πριν από τον απαιτούμενο για τη νοσηλεία χρόνο. Η υπουργός Υγείας Λίβια Τούρκο καυτηρίασε το φαινόμενο επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ούτε στην Ιταλία ούτε στον υπόλοιπο κόσμο. Καταλήγοντας δήλωσε ότι "έστω και αν πεθαίνει ένας άνθρωπος το χρόνο έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση".

Σύντομα πάντως το Υπουργείο θα δώσει επίσημα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου