Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο και εκδοση αποδείξεων


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Εκμεταλλευτές Ταξί, φορτηγών δημόσιας χρήσης, λεωφορείων ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενων δωματίων, κάμπινγκ, μηχανικοί αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές λαϊκών αγορών, πρακτορεία Προπό, βενζινάδικα κα περίπτερα εντάσσονται στον λογιστικό τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος τους.
Δηλαδή τα ... εισοδήματα τους θα προσδιορίζονται με βάση τα βιβλία τους και όχι τεκμαρτά όπως σήμερα, ενώ θα χρησιμοποιούν μηχανές για την έκδοση αποδείξεων. Εκτός από τα πρατήρια βενζίνης που η υποχρέωσή τους αυτή ισχύει από 1 Απριλίου 2010 για τους υπόλοιπους τίθεται σε ισχύ από 1 Ιουλίου 2010.

Παράλληλα καταργείται η αυτοτελής φορολόγησης που ίσχυε ως σήμερα σε μια σειρά επιδόματα και αμοιβές ενώ εξαιρούνται οι τόκοι των καταθέσεων και των ομολόγων.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες, δικαστικούς επιμελητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ερμηνευτές έργων τέχνης. Εξαιρούνται οι γιατροί καθώς η απαλλαγή τους προβλέπεται από κοινοτική οδηγία.

Μεταξύ άλλων:

" Δεν απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων επαγγελματίες που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν από την τήρηση βιβλίων και παρέχουν υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση ακόμη και αν δηλώνουν έσοδα κάτω των 5.000 ευρώ.

" Εντάσσονται στη Β κατηγορία βιβλίων ανεξαρτήτως ύψους εσόδων οι πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, τα πρατήρια υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου, οι εκμεταλλευτές περιπτέρου και κινητών καντινών.

" Συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου θα γίνονται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών.

" Συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω τράπεζας με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή επιταγές.

" Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες μετοχών στο χρηματιστήριο.

" Φορολογείται με 20% για το καθαρό εισόδημα που αποκτούν από οικοδομές και την εκμίσθωση γαιών Ιερές Μονές, Ιεροί Ναοί, Πατριαρχεία, Άγιο Όρος και νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς.

" Ενθαρρύνεται ο επαναπατρισμός κεφαλαίων με την θέσπιση φόρου 5% επί του ποσού που εισάγεται σε εγχώριο τραπεζικό λογαριασμό ενώ προβλέπεται η απαλλαγή από το Πόθεν Εσχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου