Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Το ένδυμα αντανακλά την Ιστορία


Αριστουργήματα υψηλής ραπτικής αλλά και ενδύματα καθημερινών ανθρώπων που σηματοδότησαν διαφορετικές εποχές και ανάγκες, θα παρουσιαστούν στο νέο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο της οδού Πειραιώς), στα πλαίσια της έκθεσης με τίτλο «Ενδύεσθαι: Για ένα Μουσείο του Πολιτισμού του Ενδύματος».

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα εκθέτει τη μοναδική, για τα ελληνικά δεδομένα, συλλογή του, που αποτελείται από μια μεγάλη γκάμα μουσειακών ενδυμάτων από τον 18ο έως τον 21ο αιώνα.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και δημιουργίες σχεδιαστών παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι Μαριάνο Φορτούνι, Ζαν Λανβέν, Κριστιάν Ντιόρ, Ζαν Πολ Γκοτιέ, Ισέι Μιγιάκι αλλά και γνωστά ονόματα της ελληνικής μόδας με απήχηση στο εξωτερικό, όπως οι Γιάννης Τσεκλένης, Σοφία Κοκοσαλάκη, Τζέιμς Γκαλάνος, Γιάννης Ευαγγελίδης κ.α. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την ανάγκη δημιουργίας και στη χώρα μας ενός Μουσείου του Πολιτισμού του Ενδύματος.

Εκτός από την παρουσίαση συλλεκτικών κομματιών, έμφαση θα δοθεί στο θέμα των διαφορετικών λειτουργιών του ενδύματος –προστασία από τις καιρικές συνθήκες, αιδώ, στολισμός, μεταμφίεση, καλλιτεχνική δημιουργία- αλλά και των διαφορετικών ερμηνειών του από την επιστήμη της ενδυματολογίας.

Από τους πτυχωτούς χιτώνες της αρχαιότητας, ως τις εκκεντρικές δημιουργίες στις επιδείξεις μόδας και το σημερινό τζιν, το ένδυμα αποτελεί μια αξιόπιστη μαρτυρία των πολιτισμικών μας πρακτικών.

Η έκθεση φέρει τη σφραγίδα της συλλεκτικής φιλοσοφία της προέδρου του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (Π.Λ.Ι.), της ενδυματολόγου, Ιωάννας Παπαντωνίου.

Με αφορμή αυτό το άνοιγμα προς το κοινό, το Π.Λ.Ι. διοργανώνει σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας, διεθνές συνέδριο με θέμα «Ενδύεσθαι. Ιστορικές, κοινωνιολογικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις» (9-11 Απριλίου), πληροφορίες:(http://www.costume.gr/conference).

Διάρκεια έκθεσης : 24 Μαρτίου-23 Μαϊου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου