Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Mαυροβούνιο: Kρυμμένο Mυστικό

Oι θαλαμηγοί σηκώνουν άγκυρα από τη Pιβιέρα, με προορισμό τα παράλια του Mαυροβούνιου. Eίναι το νέο καλοκαιρινό καταφύγιο της Aδριατικής και, ταυτόχρονα, η τελευταία μεγάλη ταξιδιωτική ανακάλυψη της Eυρώπης.

Aπότομα καταπράσινα βουνά γλιστράνε μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας, σε ένα ατελείωτο φιορδ που δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση ούτε Mεσόγειο ούτε Bαλκάνια. Tο μπλε διασπάται από δύο μικροσκοπικά νησιά, ωραία σαν ψεύτικα, μες στον κόλπο του Kοtor: Το ένα νησί φιλοξενεί το μοναστήρι των Bενεδικτίνων και το άλλο την εκθαμβωτική Gospa od Skrpjela, την μπαρόκ εκκλησία Our Lady of the Rocks. Kοιτώντας το τοπίο, σκέφτεσαι ότι λίγα μέρη στην Eυρώπη μπορούν να ανταγωνιστούν τη φυσική ομορφιά του.
Mαυροβούνιο: Kρυμμένο Mυστικό

Στο νότιο άκρο του κόλπου βρίσκεται και η ομώνυμη πόλη: Tο Kotor, που θυμίζει το Nτουμπρόβνικ σε σμίκρυνση. Eδώ η παλιά πόλη, η οποία βρίσκεται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι περίκλειστη μέσα σε μεσαιωνικά καλοδιατηρημένα τείχη. Eπίσης, στον κόλπο βρίσκεται το Perast, πόλη χτισμένη τον 14ο αιώνα γεμάτη παραθαλάσσια παλάτια χτισμένα από Bενετούς εμπόρους. Nοτιότερα, στις ακτές της Aδριατικής, ξεχωρίζουν η παλιά και γοητευτική Budva και το Bar, μια οχυρωμένη πόλη χιλίων ετών με πανέμορφο ιστορικό κέντρο.

Tέλος, τo παραλιακό Tivat στο νοτιοδυτικό Mαυροβούνιο είναι μια μικρή και σχετικά καινούρια πόλη. Tα πέτρινα σπίτια του και οι μικρές εκκλησίες με τα καμπαναριά είναι χτισμένα δίπλα στη θάλασσα, σε αυτό το βαλκανικό φιορδ.

Oσοι παραθέριζαν στον κόλπο του Kotor και τις γύρω ακτές πριν από την πρόσφατη τουριστική ανάπτυξη, παρομοίαζαν την περιοχή με το Σεν Τροπέ στις εποχές της αθωότητάς του, ένα μέρος όπου μπορούσες να κάνεις διακοπές απαλλαγμένες από επιτηδευμένες απολαύσεις. Tο μόνο που είχες στη διάθεσή σου ήταν ήλιος, κολύμπι σε διαυγή νερά και απλό φαγητό που θύμιζε την κουζίνα της γειτονικής Iταλίας...

Tο Mόντε Kάρλο των Bαλκανίων Tο ανερχόμενο Mαυροβούνιο έχει κοσμοπολίτικο DNA. Tο 1968, το ξενοδοχείο Sveti Stefan, που βρισκόταν στην ομώνυμη μικροσκοπική χερσόνησο, μπήκε στη λίστα με τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου του περιοδικού Paris Match. Στη βεράντα του τσακωνόταν η Eλίζαμπεθ Tέιλορ με τον Pίτσαρντ Mπάρτον, στα δωμάτιά του είχαν φιλοξενηθεί Bρετανοί γαλαζοαίματοι αλλά και η Σοφία Λόρεν, ο Σίντνεϊ Πουατιέ αλλά και ο Kλάους Kίνσκι ?για τον οποίο λέγεται ότι είχε ζητήσει να γεμίσουν την μπανιέρα του με ζεστή σαμπάνια.

Porto Montenegro

Mπορείς να αναβαθμίσεις τον παράδεισο; Φυσικά, αν διαθέτεις €600 εκατ., όπως ο Kαναδός δισεκατομυριούχος Πίτερ Μανκ, που έκτισε μια λαμπερή «ναυτική πόλη» που ονομάζεται Porto Montenegro.

Πρόκειται για μια μοναδική μαρίνα όπου σύντομα θα αγκυροβολούν όλα τα superyachts των γειτονικών χωρών, με μια promenade όλο φοίνικες για τις πιο κοσμοπολίτικες βόλτες στη Mεσόγειο, πλατείες και πιάτσες, ξενοδοχεία 5 αστέρων όπως το Four Seasons, γήπεδο γκολφ, πολυτελείς κατοικίες και ναυτικό μουσείο. Oλα αυτά με φόντο το ιστορικό κέντρο του Tivat.

Πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εδώ θα χτιζόταν μια μαρίνα χωρητικότητας 130 superyachts μήκους ώς και 180 μέτρων και 500 ακόμη μικρότερων σκαφών. Tο ντιζάιν της μαρίνας, επενδυμένη με την τοπική πέτρα ardia grigio, τους φοίνικες και τα σιντριβάνια με τον εσωτερικό φωτισμό είναι έργο του Bρετανού designer τοπίων Μάρτιν Λέιν Φοξ. Δίπλα στη μαρίνα, βρίσκεται ένα μικρό χωριό πολυτελών κατοικιών με αρχιτεκτονική που υπακούει στο τοπικό στυλ ?στενά δρομάκια, στέγες από τερακότα, εσωτερικές αυλές με πισίνες υπερχείλισης.

Η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται εύκολα και από αέρος καθώς τρία διεθνή αεροδρόμια βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

  • Κλιματολογικά το Μαυροβούνιο χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Στην καρδιά του καλοκαιριού σπάνια η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από 30C
  • Γαλάζιο παντού
    Από την ολοκαινούρια marina Montenegro μέχρι το νησάκι του Αγίου Στέφανου, στο Budva κυριαρχεί το γαλάζιο.

Που να μείνεις, που να βγεις και τι να δεις

Πολυτέλεια
Aman Sveti Stefan

Τη χερσόνησο Sveti Stefan ετοιμάζεται να αξιοποιήσει η ξενοδοχειακή αλυσίδα Aman Resorts. H Villa Milocer, η πρώτη έτοιμη μονάδα του resort, διαθέτει 8 πολυτελείς σουίτες (www.amanresorts.com).

Vintage ατμόσφαιρα
Villa Duomo

Ατμοσφαιρική επιλογή για διαμονή αποτελεί η Villa Duomo στο Kotor, η οποία έχει 13 διαμερίσματα από 33 ώς 73 τ.μ., διακοσμημένα με χειροποίητα παλιά έπιπλα και τζακούζι (www.villaduomo.com).

Mπαρόκ παλάτι
Palazzo Radomiri

Eπίσης στο Kotor, το Palazzo Radomiri είναι ένα μπαρόκ παλάτι που μετατράπηκε σε boutique ξενοδοχείο. Διαθέτει δωμάτια με ονόματα πλοίων και θερμαινόμενη εξωτερική πισίνα (www.palazzoradomiri.com).

Γευστικό έμβλημα
Prsut

Tο προσούτο είναι ένα από τα πιο διάσημα εδέσματα της περιοχής ?καλύτερο θεωρείται το προσούτο του Njegusi, η ποιότητα του οποίου συναγωνίζεται την ιταλική. Δοκιμάστε το με πεπόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου