Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Καταψύχουν ωάρια μέχρι να βρουν τον τέλειο άνδρα

Αρκετές γυναίκες άνω των 30 ετών αναζητούν τρόπο να αποθηκεύσουν τα ωάριά τους, μέχρι να βρουν τον «τέλειο άνδρα», σύμφωνα με βελγική έρευνα.

Οι μισές από τις γυναίκες που ερωτήθηκαν αν θα έδινα για φύλαξη τα ωάριά τους προκειμένου να αποφύγουν την πίεση της εύρεσης ενός συζύγου - πατέρα, απάντησαν θετικά.

Μία στις τρεις δήλωσε ότι θα το έκανε για να αντιμετωπίσει προβλήματα στειρότητας που σχετίζονται με την ηλικία.

Πολλές γυναίκες δεν θα δίσταζαν επίσης να προχωρήσουν στη διαδικασία φύλαξης ωαρίων για να μπορέσουν να αφοσιωθούν στην επαγγελματική τους καριέρα, πριν ασχοληθούν με τη μητρότητα, εκτιμά μία άλλη βρετανική μελέτη.

Η βελγική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 200 φοιτήτριες, φάνηκε πως το 80% των φοιτητριών ιατρικής θα πάγωναν τα ωράριά τους, με σκοπό να καθυστερήσουν τη δημιουργία οικογένειας.

Μεταξύ των φοιτητών φυσικής αγωγής και παιδαγωγικού, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 50%.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια σχετικά καινούργια τεχνολογία, κατά την οποία μια γυναίκα μπορεί να φυλάξει τα ωάριά της σε περίπτωση που δεν είναι έτοιμη λόγω καταστάσεων να κάνει παιδί και στο μέλλον προχωρήσεις σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγαλύτερες με τις νεαρές γυναίκες αλλά οι περισσότερες γυναίκες σήμερα, επιλέγουν τη διαδικασία μετά τα 30 έτη, ως «έσχατη λύση», όπως δηλώνουν στο πλαίσιο της μελέτης.

Το μέσο κόστος της κρυοσυντήρησης ενός ωαρίου είναι στη Βρετανία περίπου 3.000 λίρες, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν μέχρι και τρεις προσπάθειες για τη διατήρηση ικανοποιητικού αριθμού ωαρίων, δηλαδή περισσότερα από 12.000 ευρώ.

Μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, η καθηγήτρια Τζουλί Νέκεμπροκ, που πραγματοποίησε παρόμοια έρευνα, δήλωσε ότι «οι γυναίκες, που είχαν κατά μέσο όρο ηλικία 38 ετών δεν ανέμεναν να χρησιμοποιήσουν τα ωάριά τους μέχρι την ηλικία των 43 ετών».

Οι γυναίκες αυτές είχαν σχέσεις στο παρελθόν αλλά δεν ήθελαν να κάνουν παιδί επειδή δεν είχαν βρει τον κατάλληλο σύντροφο», εξηγεί η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου