Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ιστορική επανεκλογή

Για εφιαλτικό σκηνικό και αποκαθήλωση της ανεκτικότητας κάνουν λόγο οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Σουηδίας, μετά την επανεκλογή της δεξιάς και την είσοδο της ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο. Τέλος εποχής με μεγάλη πτώση για τη σοσιαλδημοκρατία.
Η επανεκλογή της δεξιάς, η πτώση των σοσιαλδημοκρατών και η είσοδος της ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο, σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα, ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς εξασφαλίζει ποσοστό 49,2% και 172 έδρες από τις 349 της βουλής, δηλαδή τρεις λιγότερες από τις απαιτούμενες για πλήρη πλειοψηφία. Ακολουθεί ο αριστερός συνασπισμός "Κόκκινων-Πράσινων" υπό τη Μόνα Σαλίν, ο οποίος εξασφάλισε ποσοστό 43,7% και 157 έδρες.

Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες του Τζίμι Όκεσον κάνουν ιστορική είσοδο στη σουηδική βουλή με ποσοστό 5,7% των ψήφων και 20 έδρες.

Πλέον, υπάρχει ο φόβος σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα εξαρτάται από τη συναίνεση των ακροδεξιών.

"Μία εποχή έφτασε στο τέλος της" είναι ο τίτλος της μεγαλύτερης σουηδικής εφημερίδας Ντάγκενς Νίχετερ στο κύριο άρθρο της.

Υπενθυμίζοντας ότι οι σοσιαλδημοκράτες έχουν κυβερνήσει τη Σουηδία κατά το "83% του χρόνου από το 1932", η προοδευτική εφημερίδα εκτιμά ότι με τη νίκη του συνασπισμού του απερχόμενου πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ, "η εποχή όπου ένα κόμμα παρέμενε επί μακρόν στην εξουσία και μπορούσε να αποφασίσει για όλα, ευτυχώς τελείωσε".

Παράλληλα, η δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα της Σουηδίας, η προοδευτική Γκέτεμποργκ-Πόστεν, γράφει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες που συγκέντρωσαν το χαμηλότερο ποσοστό από το 1914 "δεν θα είναι ποτέ πια οι ιδιοκτήτες της Σουηδίας".

"Σε άλλες χώρες, δεν είναι προφανώς ασυνήθιστο φαινόμενο να επανεκλέγεται κεντροδεξιά κυβέρνηση, αλλά στη Σουηδία είναι πρωτοφανές", γράφει η συντηρητική εφημερίδα Σβένσκα Νταγκμπλάντετ, υπογραμμίζοντας όμως ότι με την είσοδο για πρώτη φορά στη Βουλή της ακροδεξιάς των Σουηδών Δημοκρατών του Τζίμι Όκεσον, το πολιτικό τοπίο έχει υποστεί μία "ακόμη βαθιά αλλαγή".

"Μία δεξιά κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία, μία σοσιαλδημοκρατία καταβαραθρωμένη και ένα κόμμα με ακροδεξιές ρίζες σε θέση-κλειδί. Είναι Δευτέρα πρωί και η ώρα για τους Σουηδούς να σχηματίσουν μία καινούρια εικόνα για το έθνος τους", γράφει η δεξιά εφημερίδα.

"Το λάβαρο της ανεκτικότητας αποκαθηλώθηκε και οι σκοτεινές δυνάμεις κατέληξαν να πάρουν όμηρο τη σουηδική δημοκρατία", υπογραμμίζει η δεξιά ταμπλόιντ Εσπρέσεν, καλώντας τον ηγέτη του κεντροδεξιού συνασπισμού Φρέντρικ Ράινφελτ να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους Πράσινους, με τους οποίους ξεκίνησε διαπραγματεύσεις ήδη από την Κυριακή το βράδυ.

"Το εφιαλτικό σενάριο έγινε πραγματικότητα", γράφει η αριστερών αποχρώσεων ταμπλόιντ Άφτονμπλάντετ. "Ο Φρέντρικ Ράινφελτ θα παραμείνει με την κυβέρνησή του και θα βρίσκεται πιθανότατα υπό την επιρροή ενός ρατσιστικού κόμματος", γράφει η εφημερίδα.

Τόσο η παραδοσιακή δεξιά όσο και η αριστερά έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα αυτό, το οποίο ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει "ξενοφοβικό και λαϊκίστικο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου