Το ενδιαφέρον είναι ότι χτύπησαν τη Γη με διαφορά χιλιάδων ετών.
Η ανακάλυψη του κρατήρα της δεύτερης πρόσκρουσης (που βρίσκεται στην Ουκρανία) αναφέρθηκε το 2002, αλλά οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για το χρόνο της πρόσκρουσης σε σχέση με τον αρχικό κρατήρα (που βρίσκεται στον Κόλπο του Μεξικό).
Στις πρόσφατες μελέτες τους, οι επιστήμονες εξετάζουν τα απολιθωμένα φυτά που γέμισαν τον κρατήρα και πιο συγκεκριμένα τις φτέρες.
Οι φτέρες έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να επιστρέφουν μετά από καταστροφές. Στρώματα γεμάτα από σπόρους φτέρης - επονομαζόμενα “αιχμές φτέρης” - θεωρούνται καλά σημάδια παρελθόντων προσκρούσεων
Υπήρχε όμως μια απρόσμενη ανακάλυψη για τους επιστήμονες. Εντόπισαν μια δεύτερη “αιχμή φτέρης” σε ένα στρώμα ένα μέτρο πάνω από το πρώτο, το οποίο υποδείκνυε μια μεταγενέστερη πρόσκρουση.
Ο καθηγητής Simon Kelley του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ο οποίος είναι από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε: “Ερμηνεύσαμε αυτό το δεύτερο στρώμα ως συνέπεια της πρόσκρουσης στο Chicxulub”.
Αυτό δείχνει ότι οι προσκρούσεις στο Boltysh και στο Chicxulub δεν συνέβησαν ακριβώς την ίδια στιγμή. Χτύπησαν με διαφορά πολλών ετών μεταξύ τους, ακριβώς όση είναι η διαφορά χρόνου ανάμεσα στις δύο “αιχμές φτέρης”.
Οπότε, οι επιστήμονες αρχίζουν να πιστεύουν ότι η Γη πιθανώς υπέφερε μια βροχή μετεώρων, οι οποία έπεσε στη διάρκεια χιλιάδων ετών, κάτι που είναι τρομακτικό να το σκεφτείς.
Είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουν ενδείξεις και άλλων προσκρούσεων στο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου