Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε παρά την «πολιορκία» η απελευθέρωση οδικών μεταφορών

Νόμο του Κράτους αποτελεί πλέον από την Τετάρτη η απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Το επίμαχο νομοσχέδιο ψηφίστηκε εν μέσω διαδηλώσεων από ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ., που έχουν πολιορκήσει από την Τρίτη το Κοινοβούλιο. Οι μεταφορείς δηλώνουν πάντως αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με περισσότερα μπλόκα σε όλη τη χώρα. Το μεσημέρι η ένταση κορυφώθηκε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν και πάλι να μπουν στη Βουλή.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν στις 14:00, όταν οι συγκεντρωμένοι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μεταφορείς άκουσαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου από το video wall που είχαν στήσει εκεί από το βράδυ της Τρίτης και αμέσως επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλουν στη Βουλή, ωστόσο αποτράπηκαν από την χρήση χημικών που έκαναν τα ΜΑΤ. Την ίδια ώρα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι «τολμούμε, γιατί δεν συνυπολογίζουμε το δέος του πολιτικού κόστους», για το οποίο είπε «είναι "νάνος" μπροστά στο εθνικό συμφέρον».

Από το πρωί πάντως η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας ήταν ηλεκτρισμένη, με τους μεταφορείς να προσπαθούν να διακόψουν την κυκλοφορία στην λεωφόρο Αμαλίας. Με συγχρονισμένες κινήσεις οι μεταφορείς διέκοπταν από λίγα λεπτά έως και για μία ώρα διάσπαρτα σημεία κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα, ενώ στην Αττική μόνο είχαν δημιουργηθεί από το πρωί 22 μπλόκα και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το τι μέλλει γενέσθαι με τα μπλόκα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, διαμήνυσε ότι δεν θα υπάρχει άλλη ανοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οφείλουμε όλοι μας να σεβόμαστε τους νόμους του Κράτους. Και μάλιστα όταν έχει προηγηθεί διάλογος, όταν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση και όταν όλοι γνωρίζουμε, ότι δεν μπορούμε να γινόμαστε όμηροι καμίας επαγγελματικής ομάδας».

Το νομοσχέδιο πάντως ψηφίσθηκε χωρίς βελτιωμένες υπέρ των μεταφορέων διατάξεις. Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. αμέσως μετά συνεδρίασαν και αποφάσισαν να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, με τα μπλόκα να παραμένουν στους δρόμους και τους υπευθύνους αυτών να αποφασίζουν αν και πότε θα κλείνουν την κυκλοφορία, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή οπότε θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου