Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Το χάλασαν τα σύννεφα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟ 2011
Τηλεσκόπια εγκαταστάθηκαν στο Πλανητάριο, ώστε να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τη σημερινή έκλειψη ηλίου. Η Σελήνη κάλυψε τον Ήλιο κατά τα 2/3, ωστόσο λόγω της κακοκαιρίας, οι Έλληνες δεν κατάφεραν να απολαύσουν το φαινόμενο.

Τα σύννεφα στέρησαν από τους κατοίκους της Αθήνας, αλλά και πολλών περιοχών της χώρας να απολαύσουν το αστρονομικό φαινόμενο της μερικής έκλειψης Ήλίου. Η έκλειψη πάνω από το λεκανοπέδιο Αττικής ήταν εν μέρει ορατή ελάχιστες μόνο στιγμές, καθώς τα σύννεφα γενικά "σκίαζαν" την παρατήρηση του φαινομένου. Πάντως, αυτό δεν εμπόδισε αρκετούς φίλους της αστρονομίας να συγκεντρωθούν στο προαύλιο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ερασιτέχνες αστρονόμοι είχαν εγκαταστήσει τηλεσκόπια και εξηγούσαν σε κάθε ενδιαφερόμενο, που είχε προσέλθει, το φαινόμενο της έκλειψης.

Η έκλειψη στον ουρανό της Αττικής άρχισε στις 9 το πρωί, κορυφώθηκε περίπου στις 10:20 (δυστυχώς πίσω από τα σύννεφα) και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι. Ο ηλιακός δίσκος εκτιμάται ότι καλύφθηκε γύρω στο 60% από την παρεμβολή της Σελήνης ανάμεσα στη Γη και στο άστρο του ηλιακού μας συστήματος και, έτσι, το υπόλοιπο του ηλιακού δίσκου πήρε την μορφή μηνίσκου. Η έκλειψη ήταν μερική στην Ελλάδα, επειδή η χώρα μας έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή της Γης όπου έπεσε η παρασκιά της Σελήνης και όχι η κυρίως σκιά (οπότε η έκλειψη θα ήταν ολική).

Στην Ελλάδα θα υπάρξει μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου την Ιουνίου 2030 και μια ολική έκλειψη ηλίου στις 21 Απριλίου 2088. Είχε προηγηθεί, στις 29 Μαρτίου 2006, μια ολική έκλειψη ηλίου που ήταν ορατή όμως μόνο από το Καστελόριζο. Όπως αναφέρουν αστρονόμοι, οι μερικές εκλείψεις σημειώνονται 2-3 φορές ετησίως και γίνονται ορατές από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Κατά την ολική έκλειψη ηλίου, το μέγεθος της σελήνης είναι τέτοιο ώστε καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο. Ο παρατηρητής βρίσκεται μέσα στη σκιά της σελήνης (στο σχήμα δεξιά, η Γη βρίσκεται στη μαύρη περιοχή). Κατά την δακτυλιοειδή έκλειψη ο κώνος της σκιάς της σελήνης δεν ακουμπάει στην επιφάνεια της Γης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο παρατηρητής να βλέπει ένα ηλιακό δαχτυλίδι γύρω από το σκοτεινό σώμα της σελήνης (μοβ περιοχή). Στη μερική έκλειψη ηλίου ο παρατηρητής βλέπει ένα ποσοστό του ήλιου «φαγωμένο» από τη σελήνη (ανοιχτή μοβ περιοχή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου