Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Μόνιμος "δερβέναγας" στην Ελλάδα ο Ράιχενμπαχ

Η λήξη του ομολόγου των 15 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου καθώς και η αναξιοπιστία της χώρας μας στη λήψη σταθερών αποφάσεων και μέτρων, ώστε να βγει από την οικονομική ύφεση, είναι ο πονοκέφαλος των ευρωπαίων το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται για δύο ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος και θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. Πέραν της Γερμανίας, ασφυκτικές πιέσεις ασκούν, τώρα, και οι δορυφόροι της, Ολλανδία και Φινλανδία με τους Φιλάνδρους, μάλιστα, να τραβούν ακόμη....
περισσότερο το σχοινί, ζητώντας την τοποθέτηση μόνιμο επιτρόπου, επί των Οικονομικών, στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Οι ίδιοι μάλιστα προσανατολίζονται στο όνομα του Χόρστ Ράιχενμπαχ καθώς ο ίδιος και η ομάδα του έχουν ήδη την πολύμηνη εμπειρία της ελληνικής πραγματικότητας.

Από την άλλη πλευρά, λύση προσπαθούν να δώσουν και στον άλλο εφιάλτη που δεν είναι άλλος από την λήξη του ομολόγου των 15 δισ. ευρώ σε περίπου ένα μήνα, με τις γνώμες να συγκλίνουν στην έκδοση ενός προδανείου ύψους 30 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα ομόλογα.

Τι προβλέπει το σχέδιο του ενδιάμεσου δανείου και το οποίο πρόκειται να απασχολήσει το Euorogroup:

α) θα δοθούν 30 δισ. ευρώ έως τις 15 Μαρτίου στα πλαίσια του PSI+ κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει αν οι χώρες που ανήκουν στην νομισματική οικογένεια του ευρώ, δεν εγκρίνουν την αύξηση των εγγυήσεων Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF). Σημειώνεται ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει έως στις 8 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSI+.

β) θα δοθούν 15 δισ. ευρώ έως τις 18-19 Μαρτίου έτσι ώστε στις 20 Μαρτίου να πληρωθούν οι ομολογιούχοι. Πρόκειται για ένα ποσό που μπορεί να χορηγηθεί και ως προσωρινό δάνειο και να μην αποτελέσει κομμάτι της υπερδόσης των 89 δισ. ευρώ.
Ωστόσο έχεις γίνει σαφές από την πλευρά των δανειστών, ότι βασικό ζήτημα είναι η πολιτική ηγεσία της χώρας, να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και μετά τις εκλογές κάτι το οποίο συνιστά μόνιμη απειλή για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου