Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Iσπανία: Αδύνατη η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2012

Την αδυναμία της Ισπανίας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το τρέχον οικονομικό έτος ομολόγησε εμμέσως σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκουίντος.

Σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Cope radio ο ισπανός υπουργός εκτιμά ότι ο στόχος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 θα πρέπει να αναθεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω των γενικότερων επιπτώσεων της ύφεσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι....
θα υπάρξει επι τα χείρω αναθεώρηση και της (αισιόδοξης όπως αποδεικνύεται) πρόβλεψης για το ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος προς το παρόν παραμένει στο 0,7%.

«Αρχής γενομένης από σήμερα ο δρόμος της μείωσης του ελλείμματος θα περιλαμβάνεται στα προγράμματα σταθερότητας για όλες τις χώρες της ευρωζώνης» διευκρίνισε ο ντε Γκουίντος.

Παρά την απόκλιση από τους αρχικούς στόχους ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «δεν θα υπάρξουν πρόσθετα φορολογικά μέτρα αυτή τη χρονιά» για τους ισπανούς φορολογούμενους.

Πάντως η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διατηρεί σημαντικό περιθώριο «δημοσιονομικών ελιγμών» καθώς δεν έχει ακόμα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό για το 2012. Το σχετικό κείμενο αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης της Κομισιόν για το ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας στις 23 Φεβρουαρίου. Την περασμένη χρονιά η Ισπανία εμφάνισε έλλειμμα 8% έναντι του στόχου για 6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου