Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Υπουργικό: One man show από τον Παπαδήμο

Υπουργικό: One man show από τον Παπαδήμο Πάντα μετά από μια σημαντική απόφαση κορυφής είχαμε ένα ευχαριστημένο υπουργικό συμβούλιο, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτό δεν άλλαξε την Τρίτη το βράδυ, οι περισσότεροι υπουργοί μπήκαν και βγήκαν στην αίθουσα του πρώτου ορόφου της Βουλής με το αυτάρεσκο χαμόγελο στα χείλη, λες και ήταν....
εκείνοι, που είχαν διαπραγματευτεί 13 ώρες στις Βρυξέλλες.

Η εξαίρεση, το νέο το απροσδόκητο σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο ήταν ο Πρωθυπουργός. Την Τρίτη, όσο ποτέ άλλοτε στην τρίμηνη θητεία του, ο συνήθως άχρωμος και άοσμος Λουκάς Παπαδήμος κυριάρχησε στους υπουργούς του. Ήταν απελευθερωμένος, μπήκε σε λεπτομέρειες, μίλησε με τον αέρα του ανθρώπου που γνώριζε ακριβώς τι είχε συμβεί ως την τελευταία λεπτομέρεια και που δεν είχε τη διάθεση να υποτιμήσει το δικό του ρόλο. Ήταν ένα one man show, απέναντι στο οποίο ακόμα και ο πληθωρικός Βενιζέλος αισθάνθηκε την ανάγκη να παραμερίσει.

Οι πληροφορίες από τους συνεργάτες του επιμένουν, πως ο Παπαδήμος θέλει να κάνει τη δουλειά και να φύγει, να παραδώσει στους πολιτικούς, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που τον έζησαν την Τρίτη το βράδυ λένε, πως αν ποτέ πέρασε  από το μυαλό του να μπει στην πολιτική, η συνεδρίαση αυτή ήταν μια τέτοια στιγμή. 

Οι υπουργοί απλώς τον άκουγαν να εξηγεί, πόσο θα μειωθεί το χρέος, τι ακριβώς έγινε στο Eurogroup, πως εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις με το IIF, γιατί αυτό κράτησε τόσες πολλές ώρες, ποιες ήταν οι θέσεις με τις οποίες προσήλθε το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, πώς μοιράστηκε το βάρος ανάμεσα σε επίσημο και ιδιωτικό τομέα, πως συνέβαλλαν οι χώρες μέλη και η ΕΚΤ και πως θα δρομολογηθεί το PSI.

Στο τέλος άφησε το Βενιζέλο να εξηγήσει πως θα λειτουργήσουν οι ξένοι εμπειρογνώμονες και ο ειδικός λογαριασμός και στο τέλος αμφισβήτησε με τον αέρα του ειδικού που δεν επιδέχεται αντίρρηση και τις προβλέψεις της τρόικας για ύφεση και τον επόμενο χρόνο, λέγοντας ότι υπό ορισμένες συνθήκες, εκείνος θα έβλεπε ανάπτυξη ακόμα και μέσα στο 2013. 

Οι υπουργοί απλώς υπέγραψαν τα νομοσχέδια, το κατεπείγον για το PSI, τα επείγοντα για ενοποιήσεις ταμείων, περικοπή μισθών και συντάξεων. Δεν τον χειροκρότησαν, όπως έκαναν με τον Παπανδρέου σε ανάλογες περιστάσεις, μάλλον κατάλαβαν όμως ότι δεν τους παίρνει να εκφράσουν και άποψη τους. Ελάχιστοι πήραν το λόγο, μόνο για το θέμα της εξεταστικής την Τετάρτη, για την οποία ο Παπαδήμος έδωσε τον τόνο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί στο θέμα, το οποίο αποτελεί υπόθεση των κομμάτων. 

Ο Πρωθυπουργός είχε χτες λόγους να είναι ικανοποιημένος, αν του «κάτσει» τώρα και το PSI θα έχει κάνει το τρία στα τρία. Οι υπουργοί τον άφησαν να το απολαύσει, θα τον πριονίσουν μετά τις 27 Φεβρουαρίου.  Ο Βενιζέλος αναχώρησε σκεπτικός. Κυβερνητικές πηγές διέψευδαν χθες ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, εκείνος όμως άλλα θέλει.    
Θέμης Δαγκλής 
 http://www.newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου