Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Real Εstate

Για υποψήφιους αγοραστές

Είστε σε αναζήτηση ακινήτου για αγορά? Για να μην σπαταλάτε χρόνο και χρήμα, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να σκεφθείτε τα εξής:

1. Καθορίστε το χρηματικό ποσό. Καθορίστε το ποσό που θέλετε να διαθέσετε για την αγορά του ακινήτου καθώς και το ανώτατο ποσό που μπορείτε να διαθέσετε, αν βρείτε κάτι το εξαιρετικό. Υπολογίστε στο ποσό αυτό και τα λοιπά έξοδα που θα προκύψουν (π.χ. έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογράφου, μεσίτη, φόρος μεταβίβασης κλπ).
2. Αποφασίστε τον τρόπο χρηματοδότησης του ακινήτου. Δηλαδή, αν μπορείτε να διαθέσετε το ποσό σε μετρητά ή αν χρειασθεί να πάρετε στεγαστικό δάνειο για μέρος ή και για ολόκληρο το ποσό αγοράς.
3. Μάθετε το χρηματοπιστωτικό σας όριο. Αν πρόκειται να καταφύγετε στη λύση του στεγαστικού δανείου, επισκεφθείτε τουλάχιστον μία τράπεζα και συμπληρώστε μια αίτηση προέγκρισης (συνήθως είναι δωρεάν). Έτσι, θα ξεκινήσετε την έρευνα ακινήτου με βάση το πραγματικό ποσό που μπορείτε να δανεισθείτε και όχι με βάση το ποσό που νομίζετε ότι μπορείτε να δανεισθείτε.
4. Αποφασίστε τί ακίνητο χρειάζεσθε. Με βάση τις ανάγκες σας και το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε, αποφασίστε το είδος του ακινήτου που θα ψάξετε (π.χ. με ένα ή δύο υπνοδωμάτια). Θυμηθείτε ότι, προκειμένου να αγοράσετε ένα μεγαλύτερο σπίτι, μπορείτε να μεταφέρετε την έρευνά σας σε περιοχή με χαμηλότερο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο ή να παραμείνετε στις "ακριβές" περιοχές, επιλέγοντας εξίσου μεγάλο ακίνητο αλλά παλαιότερης κατασκευής.
5. Προσδιορίστε τις περιοχές που σας ενδιαφέρουν. Με βάση τα χρήματα που διαθέτετε και τα τετραγωνικά που θέλετε, αποφασίστε σε ποιές περιοχές θα ρίξετε το βάρος της έρευνας ακινήτου. Για να προσδιορίσετε τις περιοχές, αγοράστε μια εφημερίδα αγγελιών για να μάθετε από τις αγγελίες που κυμαίνονται οι τιμές στις διάφορες περιοχές.
6. Έχετε υπομονή και επιμονή. Η διαδικασία εύρεσης ακινήτου είναι χρονοβόρα και ενεργοβόρα. Πρέπει να εντοπίσετε τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, να κλείσετε ραντεβού, να εξετάσετε την κατάσταση του ακινήτου (τοίχοι, κουφώματα, πατώματα, υδραυλικά, ηλεκτρικά κλπ), την διαρρύθμισή του, την τοποθεσία του (πχ, αν είναι κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες κλπ) και τις προοπτικές της, να αξιολογήσετε αν δικαιολογεί την τιμή του ή αν είναι ακριβό ή φθηνό για αυτά που προσφέρει κλπ.
7. Να είστε ρεαλιστές σε αυτά που ζητάτε, ιδίως αν το ποσό που διαθέτετε δεν είναι μεγάλο. Ένα σπίτι δεν πρόκειται ποτέ να καλύπτει το 100% των επιθυμιών μας. Θα είμαστε πολύ τυχεροί, αν καλύπτει το 100% των αναγκών μας!
8. Αποφύγετε τις υπερβολές. Μην περιμένετε να αγοράσετε τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με 150.000 ευρώ! Αλλιώς θα ψάχνετε επ'αόριστω! Μη βιαστείτε να αγοράσετε το πρώτο ακίνητο που θα δείτε (εκτός αν πρόκειται για κάτι το εξαιρετικό ή είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε), αλλά ούτε και να δείτε άπειρα ακίνητα πριν αποφασίσετε. Αν δείτε ότι αυτό συμβαίνει, ή δεν έχετε αποφασίσει ακριβώς τί θέλετε ή πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τα κριτήρια επιλογής σας (τιμή, τετραγωνικά, παλαιότητα, περιοχή).
9. Διενεργείτε έλεγχο τίτλων. Μην προχωρείτε ποτέ σε αγορά αν πρώτα δεν έχετε ζητήσει αντίγραφα των τίτλων ιδιοκτησίας με τα οποία ο δικηγόρος σας θα ελέγξει τη νομική κατάσταση του ακινήτου. Αν πρόκειται για ακίνητο παλαιότητας ή γεωτεμάχιο, καλό είναι να απευθυνθείτε και σε μηχανικό, για να προσδιορίσει την κατάσταση του ακινήτου ή την πραγματική επιφάνεια του γεωτεμαχίου, την χρήση του, καθώς και την αρτιότητα και οικοδομησιμότητά του (και με ποιούς όρους δόμησης).
10. Αν απευθυνθείτε σε μεσίτη, κάντε το συνειδητά. Ο μεσίτης είναι επαγγελματίας και ζει από τη δουλειά αυτή. Για να μην χάνετε χρόνο, λοιπόν:
(α) Μην απευθύνεστε σε μεσίτη αν δεν ξέρετε τι θέλετε. Ούτε αυτός θα ξέρει! Αν, όμως, απευθυνθείτε σε μεσίτη για να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τί θέλετε και τί μπορείτε να αγοράσετε και που, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να συνεργασθείτε μαζί του και να ακολουθήσετε τις υποδείξεις του.
(β) Μην απευθύνεστε σε μεσίτη για να βρείτε αυτό που δεν υπάρχει. Ο μεσίτης δεν μπορεί να κάνει θαύματα και να αλλάξει τους νόμους της αγοράς. Σε όσους μεσίτες και να πάτε, δεν πρόκειται ποτέ να βρείτε τεσσάρι στη Βουλιαγμένη στην τιμή γκαρσονιέρας στην Κυψέλη!
(γ) Μην απευθύνεστε σε μεσίτη αν δεν έχετε σκοπό να υπογράψετε μεσιτική εντολή (πριν επισκεφθείτε οποιοδήποτε ακίνητο, είτε το αγοράσετε τελικά, είτε όχι) και να πληρώσετε μεσιτική αμοιβή (αν τελικά αγοράσετε ακίνητο μέσω του μεσίτη). Μπορείτε να πάρετε στεγαστικό δάνειο χωρίς να υπογράψετε δανειακή σύμβαση και χωρίς να πληρώσετε τόκους?
Αντιθέτως:
(α) Απευθυνθείτε σε νόμιμο μεσίτη αν θέλετε να έχετε την υποστήριξη ενός επαγγελματία και γνώστη του χώρου των ακινήτων.
(β) Απευθυνθείτε σε νόμιμο μεσίτη για να βρείτε αυτό που θέλετε ταχύτερα, χωρίς να χαθείτε σε αέναες και αναποτελεσματικές αναζητήσεις.
(γ) Απευθυνθείτε σε νόμιμο μεσίτη για να βρείτε αυτό που θέλετε στη σωστή τιμή.



Πηγή : Real estate ANAΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου