περνάνε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 1.000 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία στην επαρχία Guangzhou. Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας δεν εμφάνιζε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, ωστόσο εννέα μήνες αργότερα τα ποσοστά μείζονος κατάθλιψης στην ομάδα των «παθολογικών» χρηστών του διαδικτύου ήταν 2,5 φορές υψηλότερα από ότι των υπόλοιπων εφήβων.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, στις αρχές Αυγούστου. Για την εκτίμηση των επιπέδων άγχους και κατάθλιψης χρησιμοποιήθηκαν κλίμακες αυτο-αξιολόγησης, καθώς και ένα τεστ εκτίμησης της εξάρτησης που έθετε ερωτήσεις όπως: «Πόσο συχνά νιώθεις θλίψη, έχεις κακή διάθεση ή νευρικότητα όταν δεν είσαι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, ενώ όλα αυτά εξαφανίζονται μόλις συνδεθείς;».
Από τους 1.041 συμμετέχοντες, το 94% ταξινομήθηκε ως «φυσιολογικός χρήστης του διαδικτύου» και 6% ως μέτριου ή σοβαρού κινδύνου για εμφάνιση εξάρτησης. Μετά από εννέα μήνες, το 87 (ή 8,4%) των μαθητών εμφάνισαν ήπιας ή σοβαρής μορφής κατάθλιψη.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Lawrence T. Lam, από την Ιατρική Σχολή στο Σύδνεϋ, Αυστραλίας, αναφέρει ότι ενώ γνωρίζαμε ότι η κατάθλιψη αποτελεί αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για υπερβολική χρήση του διαδικτύου, η μελέτη υποδεικνύει ότι μπορεί και το αντίστροφο να ισχύει. Αναφέρει ότι οι χρήστες του διαδικτύου συχνά περνούν ημέρες ή και εβδομάδες με ελάχιστες ώρες ύπνου, κάτι που επηρεάζει την κατάθλιψη, ενώ επίσης εμφανίζουν πολύ έντονες αντιδράσεις στα online παιχνίδια.
Όπως προσθέτει, «Η αποτυχία στα παιχνίδια αυτά είναι εξίσου αληθινή όσο και η αποτυχία σε άλλους τομείς της ζωής τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου