Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Σπάνιος θησαυρός στο σπίτι αρχαιοκάπηλου!

Χρειάστηκαν πάνω από έξη μήνες ώσπου να αντιληφθούν οι αρμόδιες αρχές την σπάνια αρχαιολογική αξία ενός ευρήματος το οποίο είχε κατασχεθεί στις 29 Ιουλίου στο σπίτι ενός κατοίκου των Μαλίων που είχε συλληφθεί για ναρκωτικά!

Τελικά όμως αποδείχθηκε ότι πρόκειται για πραγματικό θησαυρό που, κατά τους αρχαιολόγους, η αξία του ξεπερνά τις 350 χιλιάδες ευρώ! Το άγαλμα βρέθηκε κρυμμένο σε ένα παλιό ψυγείο από φελιζόλ σε μία μικρή αποθήκη και σκεπασμένο με μία πεσέτα.

Πρόκειται για την κεφαλή ενός αγάλματος κούρου από ασβεστόλιθο, εξαιρετικής ποιότητας ακόμη και στην κατάσταση που βρίσκεται! Έχει ύψος 0,24 εκατοστά και πλάτος στο ύψος κροτάφων 0,14 εκατοστά. Οι αρχαιολόγοι που το εκτίμησαν το χρονολογούν στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., δηλαδή την αρχαϊκή εποχή που ξεκινάει από το 750 π.Χ μέχρι το 500 π.Χ, όταν άρχισαν να κατασκευάζονται ο Κούρος και η Κόρη.

Ο 45χρονος από τα Μάλια στο σπίτι του οποίου βρέθηκε, είχε συλληφθεί στις 29 του περασμένου Ιουνίου και στο σπίτι του είχε βρεθεί μικροποσότητα ναρκωτικών, ενώ δύο ημέρες μετά εντοπίστηκε μία χασισοφυτεία για την οποία η Αστυνομία τον είχε κατηγορήσει ως ιδιοκτήτη της. Τώρα, βρίσκεται προφυλακισμένος στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νεάπολης. Όταν ρωτήθηκε που βρήκε το άγαλμα, απάντησε ότι το είχε κληρονομήσει από τον παππού του, ο οποίος το είχε βρει σκάβοντας στο χωράφι του στην ευρύτερη περιοχή των Μαλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου