Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Στο 19% ο δείκτης δυστυχίας

Στο 19%, πολύ κοντά στο όριο έκρηξης, έχει εκτιναχθεί ο Δείκτης Δυστυχίας για την Ελλάδα, ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται στην οικονομία και την κοινωνία.

Πρόκειται για δείκτη, που συνέθεσε την δεκαετία του ‘70 ο Αμερικανός οικονομολόγος Arthur Melvin Okun και αποτελεί άθροισμα των ποσοστών πληθωρισμού και ανεργίας.
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, όταν επιβαρύνονται ταυτόχρονα η ανεργία και ο πληθωρισμός, οι αντοχές των πολιτών δοκιμάζονται με έντονη την απόγνωση σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού.
Οταν ο Misery Index ξεπερνά κάποια όρια ασφαλείας, δημοκρατικές κυβερνήσεις καταρρέουν και απολυταρχικά καθεστώτα δοκιμάζονται βίαια.

Στην περίπτωση της Τυνησίας ή της Αιγύπτου ο σχετικός δείκτης είχε εκτιναχθεί στο 20%, όπως σημειώνουν αναλυτές της Societe Generale. Διαφορετική είναι βέβαια η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, ωστόσο η οικονομία βουλιάζει στην ύφεση και στον στασιμοπληθωρισμό, η δε κοινωνία περνάει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Και αυτά φέρνουν τον δείκτη σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα.
Μ.ΓΕΛ
politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου