Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ευρωπαϊκό στοπ στην παιδική πορνογραφία

Σκληρότερα μέτρα αντιμετώπισης της παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών προβλέπει οδηγία που εγκρίθηκε από επιτροπή του ΕΚ.

Το θέμα της παιδικής πορνογραφίας εξετάστηκε από ευρωβουλευτές σε συνεδρίαση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, κατά την οποία κρίθηκε πως τα κράτη μέλη δεν αντιδρούν αποφασιστικά.

Η επιτροπή ενέκρινε σχέδιο οδηγίας που επιτρέπει είτε τη φραγή είτε τη διαγραφή ιστοσελίδων με τέτοιου είδους περιεχόμενο και γι’ αυτό ζητήθηκε η αυστηρή εφαρμογή της. Πέραν αυτού, το σχέδιο οδηγίας επιβάλλει ακόμα σκληρότερες ελάχιστες ποινές σε όσους καταδικασθούν ως ενεχόμενοι σε κάποιο από τα 22 συναφή αδικήματα που περιλαμβάνει και αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση ανηλίκων.

Προβλέπει επίσης την απαγόρευση, είτε προσωρινά είτε εφ' όρου ζωής στους καταδικασθέντες να εργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο με παιδιά, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι περίπου ο ένας στους πέντε θα υποτροπιάσει. Με την οδηγία ποινικοποιείται επίσης, το λεγόμενο "γκρούμινγκ" ή "προετοιμασία" ανηλίκων στο ίντερνετ, η διαδικτυακή γνωριμία μαζί τους με σκοπό τη μεταγενέστερη σεξουαλική επαφή αλλά και η σκληρότερη δίωξη όσων ταξιδεύουν με στόχο τη σεξουαλική επαφή.

Προβλέπονται ακόμη αυστηρότεροι κανόνες για την προστασία και στήριξη των θυμάτων κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου