Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Δέκα "εξωφρενικές προβλέψεις" για το 2012 από τη Saxo Bank

Τις δέκα καθιερωμένες “εξωφρενικές προβλέψεις” της για το 2012 υπό τον τίτλο “Η τέλεια καταιγίδα” ανακοίνωσε η Saxo Bank, η οποία σημειώνει ότι η φετινή διαμόρφωσή τους ήταν περισσότερο ευχάριστη από ότι συνήθως, καθώς ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον, δημιουργώντας μία ατελείωτη σειρά σεναρίων.

Η Saxo Bank διευκρινίζει ότι οι “εξωφρενικές προβλέψεις” δεν είναι πραγματικές προβλέψεις, αλλά είναι 10 σημαντικά γεγονότα τα οποία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβούν από ό,τι υπολογίζουν οι αγορές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Steen Jakobsen: "οι Εξωφρενικές Προβλέψεις μας συντάχθηκαν γιατί θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους επενδυτές να σκεφτούν βγαίνοντας από τα «κουτάκια». Δεν είναι εύκολη δουλειά να κάνεις αντισυμβατικές προβλέψεις, αλλά είναι πολύ δυσκολότερο να......
πέφτεις σε μια δυσάρεστη έκπληξη για την οποία κανένας δεν σε προετοίμασε".

1.Η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά 50% από το υψηλό του 2011Εντός του 2012 η Apple αντιμετωπίζει πολλαπλούς ανταγωνιστές όπως η Google, η Amazon, η Microsoft/Nokia και η Samsung στα πιο καινοτόμα προϊόντα της, το iPhone και το iPad. Η Apple δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της στο 55% και 66% στο iOs και το iPad καθώς το Android θα ενισχυθεί και οι χαμηλές τιμές του Kindle Fire της Amazon θα επηρεάσουν την επικράτηση της Apple στην αγορά των tablet.

2. Παρατεταμένη τραπεζική αργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση Η αλλαγή στο σύμφωνο της Ε.Ε. Αποδεικνύονται ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ε.Ε., ιδιαίτερα της Ιταλίας, και η κρίση χρέους επιστρέφει στα μέσα του 2012. Οι χρηματιστηριακές αγορές εμφανίζουν πτώση 25%, οδηγώντας τους πολιτικούς της Ε.Ε. να ανακοινώσουν παρατεταμένη τραπεζική αργία κλείνοντας όλα τα χρηματιστήρια και τις τράπεζες της Ευρώπης για μία εβδομάδα ή και περισσότερο. Οι ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται όπως οι καρδινάλιοι του κονκλάβιου στο Βατικανό για να διαπραγματευθούν μία “Νέα Ευρώπη”.

3.Ένα άγνωστο πρόσωπο στο Λευκό ΟίκοΟι δημοκρατικοί βρίσκονται σε ιδεολογική σύγχυση και κατηγορούνται για τη συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα λάβουν ποτέ τη λαϊκή στήριξη με το χάσμα πλουσίων/φτωχών να είναι μεγαλύτερο από ποτέ και τις κοινωνικές εντάσεις να κλιμακώνονται. Οι συνθήκες για ένα τρίτο υποψήφιο δεν ήταν ποτέ πιο ώριμες. Κάποιος αρκετά έξυπνος ώστε να το καταλάβει αυτό και με ισχυρό πρόγραμμα για πραγματική αλλαγή εμφανίζεται στις αρχές του 2012 και εκλέγεται στην προεδρία το Νοέμβριο, λαμβάνοντας το 38% των ψήφων. Μία νέα πολιτική τάξη γεννιέται.

4. Η Αυστραλία περνά σε ύφεσηΗ κινεζική λοκομοτίβα χάνει έδαφος το 2011, καθώς η ανάπτυξη η οποία στηρίζεται σε επενδύσεις και real estate καθίσταται όλο και δυσκολότερη. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί και άλλες χώρες σε ύφεση. Αν υπήρχε μία χώρα η οποία στηρίζεται στην ευημερία της Κίνας, είναι η Αυστραλία, καθώς έχει μεγάλη εξάρτηση από τα ορυχεία και τους φυσικούς της πόρους. Καθώς η ζήτηση της Κίνας για αυτά τα αγαθά εξασθενεί, η Αυστραλία οδηγείται σε ύφεση.

5. Κρατικοποίηση 50 ευρωπαϊκών τραπεζώνΟι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ και των υπολοίπων ρυθμιστικών αρχών, θα φτάσει στα όριά του το τραπεζικό σύστημα και θα επιφέρει «ξεπούλημα» σε ενεργητικά –με ελάχιστους αγοραστές διαθέσιμους στην αγορά. Το απόλυτο πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς θα εξαναγκάσει τους καταθέτες σε πανικόβλητες αναλήψεις. Πάνω από 50 τράπεζες θα καταλήξουν κρατικοποιημένες και πολλές πασίγνωστες σήμερα εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης, θα σταματήσουν να υπάρχουν.

6. Σουηδία και Νορβηγία αντικαθιστούν το ελβετικό "καταφύγιο"Το να είναι «καταφύγιο» σε έναν κόσμο γεμάτος υποτιμήσεις, ενέχει σειρά κινδύνων για την οικονομία μιας χώρας. Αυτό θα συμβεί στην Ελβετία, που υποχρεώνεται σε επιθετικές υποτιμήσεις του φράγκου, ωθώντας τους διαχειριστές σε αναζήτηση νέων «καταφυγίων». Οι ροές κεφαλαίων προς τα κρατικά ομόλογα της Σουηδίας και της Νορβηγίας θα γίνουν τόσο διάσημες, που θα πιέσουν τα 10ετή επιτόκια 100 μονάδες βάσης και πλέον χαμηλότερα από τα γερμανικά Bunds.

7. Η SNB κερδίζει τον πόλεμο του φράγκου στο 1,5Ο επίμονος πόλεμος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας θα αποδώσει καρπούς και, μετά την και την επιβολή πρόσθετων μέτρων με ακόμη και αρνητικά επιτόκια, η Ελβετία θα κατορθώσει την μεταβολή της ισοτιμίας Ευρώ/Φράγκου έως το υψηλό του 1,50 φράγκου.

8. Ανατίμηση δολαρίου στα 7 γουάν Καθώς η Κίνα θα φτάσει στα πρόθυρα της «ύφεσης», δηλαδή θα έχει ανάπτυξη μόνο 5-6%, το Πεκίνο θα προσπαθήσει να διασώσει τους εξαγωγείς, επιτρέποντας την διολίσθηση του γουάν έναντι του δολαρίου. Το δολάριο θα ανατιμηθεί 10% στα 7,00 γουάν.

9. Αύξηση 100% στον Baltic Dry IndexΗ πτώση της τιμής του πετρελαίου το 2012 θα ανεβάσει τον δείκτη Baltic Dry Index, καθώς θα μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα. Η Βραζιλία και η Αυστραλία θα αυξήσουν την προσφορά σιδηρομεταλλεύματος, χαμηλώνοντας περαιτέρω τις τιμές και συνακόλουθα αυξάνοντας την ζήτηση από την Κίνα. Σε συνδυασμό με την πιστωτική χαλάρωση, θα προκληθεί μαζική εκτίναξη στην ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος.

10. Διπλασιασμός στην τιμή σίτουΗ τιμή του σιταριού θα διπλασιαστεί το 2012, μετά τις πολύ κακές σοδειές του 2011. Με 7 δισεκατομμύρια ανθρώπινα στόματα στον πλανήτη και τις μηχανές εκτύπωσης χρήματος να δουλεύουν σαν τρελές, οι κακοκαιρίες -δυστυχώς- θα επιστρέψουν σε όλο τον κόσμο και θα κάνουν την χρονιά πολύ δύσκολη για τις αγροτικές καλλιέργειες. Ειδικά το στάρι θα καταθέσει δυναμικό ράλι τιμών, καθώς οι κερδοσκόποι θα συνδράμουν σε επιστροφή της αξίας στα επίπεδα ρεκόρ του 2008.
http://www.emea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου