Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Να πει την αλήθεια ο Πρωθυπουργός

Του Στέφανου Μάνου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τη στήριξη του Πρωθυπουργού. Γιατί; Για να κάνει τι ο Πρωθυπουργός; Προσπάθησε να κάνει κάτι και τον εμπόδισαν; Και δεν είναι μόνο η Προεδρική παραίνεση. Και άλλοι μας ζητούν, έτσι αορίστως, να στηρίξουμε τον κ. Παπαδήμο.

Ο κ. Παπαδήμος δέχτηκε να αναλάβει πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση της οποίας τα μέλη όρισαν τα κόμματα που τον στηρίζουν. Ο Ελληνικός λαός δέχτηκε αρχικώς με ανακούφιση την αντικατάσταση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Παπαδήμο....

Ο κ. Παπαδήμος πρέπει να επιλέξει αν θα συνταχθεί με τα κόμματα που τον όρισαν ή αν από εδώ και πέρα θα δίνει λογαριασμό για τις επιλογές του στον Ελληνικό λαό. Στους δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη πρωθυπουργία φαίνεται ότι συνδιαλέγεται μόνο με τα κόμματα. Ο Ελληνικός λαός είναι στο σκοτάδι. Αν συνεχίσει έτσι δεν θα είναι παράδοξο αν λιγοστεύουν εκείνοι που τον στηρίζουν. Θα είναι άλλη η κατάσταση αν αρχίσει να επικοινωνεί με τον λαό εξηγώντας με ειλικρίνεια ποια είναι η κατάσταση και τι πρέπει να γίνει.

Ένα πρακτικό παράδειγμα για να γίνει κατανοητή η προηγούμενη παράγραφος: Η πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση των κομμάτων από τον προϋπολογισμό είναι ένα από τα πολλά σκάνδαλα των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Ανά ψήφο τα Ελληνικά κόμματα λαμβάνουν - από τη φορολογία του Ελληνικού λαού - 14 φορές μεγαλύτερη επιχορήγηση από εκείνη που λαμβάνουν τα κόμματα στη Γερμανία. Η πρόταση μου είναι να εφαρμοστεί αμέσως, από το 2012, ό,τι ακριβώς ισχύει για τα Γερμανικά κόμματα. Μηδέν κόπος για το Υπουργείο Εσωτερικών. Αντιγραφή του Γερμανικού νόμου. Η μέχρι σήμερα πρακτική του κ. Παπαδήμου είναι να συμβουλευτεί τα κόμματα. Όπως είναι αναμενόμενο τα κόμματα θα προβάλλουν μύριες αντιρρήσεις. Το σκάνδαλο θα συνεχιστεί. Αν είναι έτσι γιατί να στηρίξουμε τον κ. Παπαδήμο; Αν όμως ο κ. Παπαδήμος ανακοίνωνε στον Ελληνικό λαό την πρόθεση του να εξαφανίσει το σκάνδαλο και ταυτόχρονα κατέθετε στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο αντιγράφοντας τον Γερμανικό νόμο, τι θα συνέβαινε; Ο λαός θα στήριζε τον κ. Παπαδήμο και τα κόμματα θα έπρεπε να αναλάβουν την ευθύνη της τυχόν απόρριψης της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας. Ας την αναλάβουν, αν θέλουν να επιβεβαιώσουν αναξιοπιστία τους.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομοφώνως τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ όπως τα εισηγήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αν ο κ. Παπαδήμος έμπαινε στον κόπο να ανακοινώσει στον Ελληνικό λαό, με κάθε λεπτομέρεια, τι συμβαίνει στη ΔΕΗ και στη συνέχεια προχωρούσε σε περικοπή των ακροτήτων και της σπατάλης, μπορεί να στενοχωρούσε τον κ. Φωτόπουλο, αλλά θα κέρδιζε τη στήριξη του Ελληνικού λαού.

Στη Χαλυβουργία Ελλάδας στον Ασπρόπυργο συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και της επιχείρησης με ηθικό αυτουργό το ΚΚΕ. Το ΠΑΜΕ έχει βαλθεί να κλείσει την επιχείρηση επειδή απαιτεί - παρά τη τραγική κατάσταση της αγοράς - να μη γίνουν απολύσεις και να μη γίνουν οποιεσδήποτε άλλες ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν σε μια σύγχρονη βιομηχανία να επιζήσει. Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας παρακολουθεί ψοφοδεής την κατάσταση μήπως στενοχωρηθεί το ΠΑΜΕ και ο πάτρωνας του. Θυμίζω ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΚΚΕ δεν δίστασε καθόλου να απολύσει εργαζόμενους στον Ραδιοφωνικό του Σταθμό 902. Εκτιμώ ότι ο κ. Παπαδήμος θα κέρδιζε τη στήριξη και την εκτίμηση του Ελληνικού λαού αν όχι μόνο εξηγούσε και καταδίκαζε τις αθλιότητες του ΠΑΜΕ αλλά φρόντιζε ώστε η διοίκηση, η αστυνομία και οι εισαγγελείς να κάνουν το καθήκον τους.

Το συμπέρασμά μου: Ο Πρωθυπουργός πρέπει να μιλήσει στον Ελληνικό λαό, να εξηγήσει και να δράσει αποφασιστικά. Είτε αρέσει στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είτε όχι. Έτσι θα κερδίσει τη στήριξη που χρειάζεται.

Στέφανος Μάνος είναι ο πρόεδρος της Δράσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου