Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Το ζευγάρι πίσω από το πιο διάσημο φιλί του πολέμου!

Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα του 20ού αιώνα πλησιάζει επιτέλους στη λύση του.  

Το ενθουσιώδες φιλί του ναύτη στη νοσοκόμα έγινε σύμβολο της ελπίδας για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πέρασαν τα δεινά του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Κανείς, όμως, δεν είχε μάθει ποτέ την ταυτότητα του ζευγαριού. Κανείς μέχρι σήμερα.

Η φωτογραφία που έχει ανατυπωθεί όσο λίγες στη σύγχρονη ιστορία τραβήχτηκε στην Times Square της Νέας Υόρκης λίγες ώρες μετά την....
ανακοίνωση της λήξης του πολέμου και παρότι εξελίχτηκε σε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής κανείς δεν διεκδίκησε ποτέ την δημοσιότητα που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει η αποκάλυψη της ταυτότητας των πρωταγωνιστών.


Ενα νέο βιβλίο, όμως, υπόσχεται να αποκαλύψει την ταυτότητα των πρωταγωνιστών της φωτογραφίας που έγινε εξώφυλλο του περιοδικού Life στις 27 Αυγούστου 1945.

Ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο ναύτης φιλάει την νοσοκόμα από τη μεγάλη του χαρά για το τέλος της εμπόλεμης περιόδου και τονίζουν ότι οι δύο τους δεν γνωρίζονταν πριν αλλά συναντήθηκαν για πρώτη φορά εκείνο το απόγευμα της 14ης Αυγούστου στο δρόμο όπου βγήκαν να πανηγυρίσουν την παράδοση των ιαπωνικών στρατευμάτων. Η μελλοντική σύζυγος του ναύτη διακρίνεται μάλιστα στο βάθος της φωτογραφίας, πίσω ακριβώς από τον δεξί του ώμο!

Το βιβλίο ισχυρίζεται ότι ο ναύτης είναι ο 89χρονος σήμερα Τζορτζ Μεντόζα και η νοσοκόμα η 89χρονη Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν ενώ ο φωτογράφος εργαζόταν για το Life και δεν ήταν άλλος από τον γνωστό Άλφρεντ ΑϊζενστάντΣτα τέλη του 1970 η νοσοκόμα Εντιθ Σέιν έστειλε γράμμα στο περιοδικό υποστηρίζοντας ότι εκείνη ήταν το πρόσωπο της φωτογραφίας αλλά επειδή ακριβώς δεν μπορούσε να το αποδείξει (το πρόσωπο της γυναίκας δεν διακρίνεται ξεκάθαρα) ο εκδότης ζήτησε το 1980 από όσους βετεράνους του πολέμου φίλησαν μια γυναίκα εκείνη την ημέρα, πάνω στον ενθουσιασμό τους, να στείλουν μια παλιά φωτογραφία τους. Δεν βρέθηκε, όμως, ποτέ η άκρη του νήματος.


Στο βιβλίο «The Kissing Sailor» υποστηρίζεται ότι ο 22χρονος Τζορτζ Μεντόζα είχε εκείνη την ημέρα ραντεβού με την κοπέλα του Ρίτα Πέτρι. Βγαίνοντας από το Radio City άκουσε κάποιον να λέει ότι ο πόλεμος τελείωσε και ένιωσε τέτοια χαρά που αποφάσισε να φιλήσει την πρώτη νοσοκόμα που θα έβρισκε μπροστά του, σε μια ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα οι νοσοκόμες προσέφεραν στους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του πολέμου.


Πολλά χρόνια αργότερα, ο ναύτης παντρεύτηκε την κοπέλα του κι είχε εντελώς ξεχάσει τη νοσοκόμα με την οποία δεν συστήθηκε ποτέ του. Αργότερα έτυχε να συναντηθούν και να γίνουν φίλοι αλλά ποτέ τους δεν μίλησαν για εκείνο το φιλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου