Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Μια ιδιότυπη στάση πληρωμών απειλεί τις τράπεζες

Όσο βαθαίνει η ύφεση στην οικονομία, τόσο βαθαίνουν και οι επισφάλειες στα τραπεζικά δάνεια. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η κατάσταση στο συγκεκριμένο μέτωπο χειροτέρεψε έτι περαιτέρω, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τραπεζικές διοικήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για ιδιότυπη «στάση πληρωμών».

Τι εννοούν; Ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών – πελατών τους....
δεν πληρώνουν πλέον συνειδητά τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τα δάνεια που έχουν λάβει, ελπίζοντας ή πιστεύοντας σε φήμες για διαγραφή τους ή σε «κούρεμα» ή σε οτιδήποτε άλλο τάζουν ή αφήνουν να εννοηθεί ότι θα συμβεί διάφορα κόμματα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν φτάσει ακόμα και στο 16% επί του συνόλου και να το έχουν ξεπεράσει, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες δανείων και κυρίως στα λεγόμενα καταναλωτικά (κάρτες κλπ) να φτάνουν ακόμα και κοντά στο 30%!

Το μεγάλο πρόβλημα –όπως εκτιμούν – δημιουργήθηκε από τις διαδόσεις για PSI και στα ιδιωτικά δάνεια, κάτι το οποίο αποκλείουν κατά τρόπο κατηγορηματικό. Για τον απλό λόγο ότι αν ποτέ συνέβαινε θα ήταν η καταστροφή τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου