Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Τρία σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχει φέρει πλέον όλα τα σενάρια για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ η ασφυκτική πίεση που έχει ασκηθεί στην ελληνική κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες για να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων. Ολοι βέβαια γνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα και στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών αλλά και το αρνητικό κλίμα που έχει εμπεδωθεί στην αγορά θα είναι σοβαρές.



Οπως είναι γνωστό, σήμερα ισχύουν τρεις συντελεστές στον ΦΠΑ:
ο συντελεστής του 4%, του 9% και του 19%. Το «φιλέτο» των εσόδων προέρχεται κυρίως από τις πωλήσεις των τροφίμων και γενικότερα των καταναλωτικών προϊόντων, δεδομένου ότι η κατανάλωση βεβαίως έχει μειωθεί, αλλά προφανώς λιγότερο από άλλους κλάδους προϊόντων, όπως είναι π.χ. η ένδυση, η υπόδηση ή τα είδη οικιακού εξοπλισμού. Σήμερα τα καταναλωτικά προϊόντα που διακινούνται μέσω των σουπερμάρκετ ανήκουν στον συντελεστή του 9% ενώ όλα τα άλλα προϊόντα στον συντελεστή του 19%. Η απώλεια εσόδων στην προκειμένη περίπτωση προέρχεται από τις εμπορικές επιχειρήσεις (μικρές αλλά και μεγάλες) των ειδών ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών συσκευών και ειδών οικιακού εξοπλισμού.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τουλάχιστον τρία:

1. Το λεγόμενο «κοινωνικό σενάριο» προβλέπει ο κατώτερος συντελεστής να αυξηθεί από το 4% στο 7%, αλλά μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων άμεσης ανάγκης (ψωμί, γάλα κτλ.) να μεταφερθεί από 9% που είναι σήμερα στο 7%, γεγονός που θα προκαλέσει μειώσεις τιμών.

Το σενάριο όμως αυτό συνδυάζεται με τη μεταφορά άλλων καταναλωτικών προϊόντων (και τροφίμων) από το 9% που είναι σήμερα στο 15%. Επίσης στον ίδιο συντελεστή θα μεταφερθούν προϊόντα που είναι σήμερα στο 19% (ένδυση, υπόδηση κτλ.) και ο ανώτατος συντελεστής θα μεταφερθεί από το 19% στο 21%, όπου θα παραμείνουν διάφορα είδη πολυτελείας.

2. Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για αύξηση κατά μία μονάδα όλων των συντελεστών του ΦΠΑ.

3. Το τρίτο σενάριο προβλέπει τη διαμόρφωση ενός νέου συντελεστή ΦΠΑ με επιβάρυνση 21% ή και υψηλότερα που θα αφορά τα είδη πολυτελείας.

Οπως έγραψε «Το Βήμα της Κυριακής», στην περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο σενάριο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έκρηξη των τιμών των τροφίμων και του πληθωρισμού. Σε σχετική «υπόθεση εργασίας» υπολογίζεται λοιπόν ότι άμεσα οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά περίπου 5,5% και ο τιμάριθμος θα επιβαρυνθεί κατά 1,1% και συνολικά μαζί με την έμμεση επιβάρυνση θα φτάσει τουλάχιστον στο 1,5%. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η επιβάρυνση λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων, η επιβάρυνση του πληθωρισμού, που θα είναι μεγαλύτερη της μιας μονάδας, και επιπλέον η επιβάρυνση από την αύξηση του ειδικού φόρου των τσιγάρων, που θα ανέλθει στις 0,8 μονάδες, τότε είναι προφανές, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, ότι η ελληνική αγορά εισέρχεται ταχύτατα σε μια περίεργη φάση: ύφεση και πληθωρισμός.
Πηγή : Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου