Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Οι γυναίκες αργούν αλλά..........

Οι γυναίκες αργούν αλλά ευχαριστιούνται περισσότερο τα αστεία.


Οι γυναίκες καταναλώνουν περισσότερη εγκεφαλικά κύτταρα και χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο για να καταλάβουν ένα αστείο σε σχέση με τους άνδρες, αλλά όταν το καταλαβαίνουν γελάνε με την ψυχή τους, ενώ δεν γελάνε με «κρυάδες».

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια, υπό τον καθηγητή Allan Reiss, διευθυντή του Κέντρου Διεπιστημονικών Ερευνών στις Επιστήμες του Εγκεφάλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Οι ερευνητές, με τη βοήθεια μαγνητικών τομογραφιών λειτουργικού συντονισμού (fMRI), μελέτησαν τους εγκεφάλους δέκα ανδρών και δέκα γυναικών, στους οποίους έδειξαν διάφορα αστεία ή αδιάφορα καρτούν και, ανάλογα με το πόσο αστεία τους φάνηκαν, τους ζήτησαν πατήσουν ορισμένα κουμπιά.

Το πείραμα έδειξε ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερα τμήματα του εγκεφάλου τους, από ό,τι οι άνδρες, για να επεξεργαστούν ένα αστείο και, παράλληλα, έχουν εκ των προτέρων λιγότερη προσμονή ότι θα το βρουν αστείο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Reiss, οι γυναίκες προτιμούν το πιο εκλεπτυσμένο χιούμορ, σε αντίθεση με τους άνδρες, που περιμένουν εκ των προτέρων να γελάσουν με το αστείο, ενώ εάν δεν το ακούσουν, απογοητεύονται περισσότερο.

Ο Reiss ήδη διεξάγει νέα πειράματα, αυτή τη φορά σε παιδιά, ώστε να διευκρινίσει κατά πόσο τα γονίδια διαφοροποιούν την αίσθηση του χιούμορ και τον τρόπο που αντιδρούν τα παιδιά σε ένα αστείο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Western Ontario στον Καναδά, Rob Martin, υπάρχουν σημαντικές διαφορές, ακόμα και στο πώς τα δύο φύλλα «χρησιμοποιούν» το χιούμορ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι άνδρες είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν επιθετικό χιούμορ για να πειράξουν ο ένας στον άλλο και να επιβάλλουν την κυριαρχική θέση τους, ενώ αντίθετα οι γυναίκες τείνουν να λένε αστεία μεταξύ τους για να νιώσουν πιο άνετα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξε η έρευνα, είναι ότι οι γυναίκες είναι μάλλον περισσότερο ειλικρινείς, πράγμα που σημαίνει, πως αν δεν καταλάβουν ένα αστείο, θα το πουν, σε αντίθεση με τους άνδρες, που ακόμα κι αν δεν το καταλάβουν, θα γελάσουν, για να μην αμφισβητηθεί η εξυπνάδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου