Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Πόσες ώρες πρέπει να γυμναζόμαστε?



Σύμφωνα με τις φυσιολογικές απαιτήσεις του οργανισμού ενός μέσου αθλούμενου, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ 1,5 ΩΡΑ την ημέρα!
Πάνω από αυτό το διάστημα ο οργανισμός αρχίζει να αφυδατώνεται, μειώνεται το γλυκογόνο, πέφτουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η ορμονική ρύθμιση του οργανισμού δεν μπορεί να διατηρήσει την απόδοση σε επιθυμητά επίπεδα.
Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του αερόβιου διαστήματος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η χρησιμοποίηση του λίπους σε σχέση με το γλυκογόνο. Από την άλλη η ένταση αυξάνει το ρυθμό κατανάλωσης θερμίδων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να υπερβάλλουμε! Η ένταση και η διάρκεια πρέπει να εξετάζονται μαζί για τη σύσταση ενός προγράμματος, με στόχο την προοδευτική εξέλιξη ενός μέσου αθλούμενου.

Σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς οργανισμούς υγείας και αθλητιατρικής, η ελάχιστη συχνότητα για να υπάρχουν προπονητικά οφέλη είναι 3 φορές την εβδομάδα με ανώτατο όριο τις 5! Πάνω από τις 5 φορές, τα οφέλη είναι πολύ λιγότερα από τους κινδύνους τραυματισμού και της υπερπροπόνησης! Μην ξεχνάτε ότι το σώμα είναι και αυτό σαν μια μηχανή που χρειάζεται να βγει για λίγο απ’ την «πρίζα» για να ξεκουραστεί, αλλιώς δεν θα μπορέσει να αποδώσει! Σημαντικό λοιπόν είναι να ακούμε το σώμα μας και να ανταποκρινόμαστε ανάλογα στις ανάγκες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου