Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Εγωιστής




Κάποτε, ένας μεγάλος αξιωματούχος της Κίνας ρώτησε "ταπεινά" τον δάσκαλό του της φιλοσοφίας: -Δάσκαλε, τι είναι εγωισμός; -Τι ανόητη ερώτηση, του απαντά ο δάσκαλος -Πώς τολμάς να μιλάς έτσι σε μένα; Λέει οργισμένος ο αξιωματούχος Και ο δάσκαλος με χαμόγελο: Αυτό εξοχότατε είναι εγωισμός!


Εγωισμός και υπερηφάνεια Πολλοί θεωρούν προσόν τον εγωισμό, τον μπερδεύουν με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια, που είναι διαφορετικές: ο εγωιστής προσπαθεί να προλάβει πιθανές προσβολές της αξιοπρέπειάς του , ενώ ο αξιοπρεπής και υπερήφανος άνθρωπος παίρνει μέτρα προστασίας μόνο αν πραγματικά τον προσβάλλουν. Η φιλαυτία, η έπαρση, η αλαζονεία, ο εγωκεντρισμός και ο σνομπισμός είναι συνώνυμα του εγωισμού, σε μεγαλύτερη ένταση.


Ο εγωιστής άνθρωπος, όπως αναφέρθηκε, απειλείται. Συνήθως « κατασκευάζει και ανιχνεύει» φανταστικούς κινδύνους ή προσβολές. Στην πραγματικότητα , το πληγωμένο εγώ του φοβάται τις σχέσεις , θεωρεί επικίνδυνες και τις πιο ασήμαντες συγκρούσεις, δεν ανέχεται κανενός είδους υποδείξεις, ακόμα κι αν προέρχονται από αγαπημένα πρόσωπα, που του παρέχουν ασφάλεια και αγάπη. Συνήθως δεν ακούει τα επιχειρήματα του συνομιλητή του, τα έχει απορρίψει εκ των προτέρων. Η στάση του, όταν θυμώνει, είναι ουσιαστικά περιφρονητική, δεν θέλει να κατανοήσει τους άλλους, δεν παραδέχεται ποτέ ότι έχει κάνει λάθος ακόμα κι αν το βλέπει. Οι βαθύτερες πεποιθήσεις του είναι σχετικές με το πόσο δυνατός θα αποδειχθεί, πρωταθλητής σε όλα , επειδή δεν θέλει να γίνουν αντιληπτές οι αδυναμίες του. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία του να μοιραστεί και να εκφράσει άφοβα τα συναισθήματά του, Ο εγωιστής νιώθει ανασφαλής, δεν έχει καλή αυτοπεποίθηση, ακόμα κι όταν το υπερτροφικό εγώ του τον οδηγεί σε αυτοδιαφήμιση και προσεκτική παρουσίαση των δυνατών του στοιχείων. Φυσικά λειτουργεί με στερεότυπα, « τσάμπα μάγκας» , όπως είναι η έκφραση του συρμού. Αντίθετα, ο υπερήφανος και αξιοπρεπής άνθρωπος έχει πολύ καλή αυτοπεποίθηση γιατί γνωρίζει και αποδέχεται τις αδυναμίες του, κάνει καλύτερες ποιοτικά σχέσεις, δεν περιπολεί συνεχώς, αλλά ξέρει αρκετά καλά να βάζει όρια όταν οι καταστάσεις το απαιτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου