Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ο δεκάλογος του κρασιού


Δέκα χρήσιμες συμβουλές για το κρασί .....


1. Αν το κρασί που παρήγγειλες στο εστιατόριο «μυρίζει φελλό», έχει δηλαδή δυσάρεστη γεύση και οσμή, δικαιούσαι να το επιστρέψεις πίσω οποιαδήποτε κι αν είναι η αξία του.

2. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δοκίμαζε πάντοτε τη μικρή ποσότητα που σου σερβίρουν στα εστιατόρια και μη ζητάς να προχωρήσουν αμέσως στο σερβίρισμα των υπόλοιπων συνδαιτυμόνων.

3. Αν έχεις στο σπίτι ένα παλαιωμένο κρασί, αφού το ανοίξεις, μετάγγισέ το αμέσως σε μια γυάλινη καράφα, αφήνοντας στο μπουκάλι το ίζημα που πάντα σχηματίζεται.

4. Αν είσαι εσύ αυτός που σερβίρεις, τότε γέμιζε τα ποτήρια μέχρι τη μέση.

5. Ο λεκές από κόκκινο κρασί θεωρείται δύσκολος. Γι' αυτό, αν δεν έχεις το ειδικό «δαχτυλίδι», δίπλωσε μια χαρτοπετσέτα και δέσε την κόμπο γύρω από το λαιμό του μπουκαλιού -; θα συγκρατήσει όσες σταγόνες κυλούν μετά το σερβίρισμα.

6. Αν οι γνώσεις σου στα κρασιά είναι περιορισμένες, άφηνε το sommelier να σου προτείνει. Αν η τιμή τους υπερβαίνει το budget σου, τότε πες του απλώς «κάποιο άλλο;».

7. Ο καιρός που οι ειδικοί ανατρίχιαζαν όταν κάποιος δεν ακολουθούσε τον κανόνα «κόκκινο κρασί με κρέας και λευκό με θαλασσινά» έχει περάσει. Το ταίριασμα κρασιού και φαγητού υπόκειται στην προσωπική γεύση του καθενός ή στις συνήθειες του τόπου του.

8. Όταν χρησιμοποιείς κρασί στο μαγείρεμα, αυτό πρέπει να είναι καλής ποιότητας.

9. Μην προσπαθήσεις να κρυώσεις γρήγορα ένα κρασί βάζοντάς το έστω και για λίγο στην κατάψυξη. Καταστρέφεις τα αρώματά του.

10. Το κόκκινο κρασί αποθηκεύεται σε επικλινή θέση ώστε να βρέχεται συνεχώς ο φελλός.

Ανδρέας Δηλές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου